Akkoord met Delhaize over Sint-Annakerk: dit zijn de grote lijnen

Na negen maanden onderhandelen hebben de stad Gent en Delhaize een akkoord over de Sint-Annakerk. Maandag worden de plannen voor het eerst getoond. De geplande appartementen naast de kerk komen er niet. Een groot deel van de kerk blijft publiek toegankelijk.

Maandag zullen de Gentenaars voor het eerst in detail te zien krijgen wat Delhaize nu juist van plan is met de Sint-Annakerk. Na maanden van moeizame onderhandelingen vond het concern rond de supermarktketen vrijdag een akkoord met het stadsbestuur, dat eigenaar is van de kerk. De plannen zijn discreet behandeld. Delhaize is een private firma die zijn business model voor zichzelf wil houden. Maar nu er een akkoord is, kunnen voor het eerst tekeningen en plannen worden bekendgemaakt. Dat zal maandag gebeuren, bevestigt Roel De Kelver, woordvoerder van Delhaize.

Toegankelijk voor iedereen

Delhaize en het stadsbestuur wilden vrijdag nog niets kwijt. Maar onze redactie vernam uit verschillende bronnen de grote lijnen van het akkoord. Dat wijkt duidelijk af van de oorspronkelijke plannen van Delhaize. ‘Wij scharen ons achter dit voorstel. Onze bekommernissen zijn grotendeels beantwoord’SAMI SOUGUIRSchepen van Stadsontwikkeling Zo wou men appartementen bouwen op het terrein naast de kerk, waar vandaag een parking is. Die appartementen komen er uiteindelijk niet. Er is ook overeengekomen dat het entreegedeelte van de kerk open zal zijn voor niet-klanten. Binnenin bouwt Delhaize een markthal, een wijnbar en een restaurant. Maar ook wie niets koopt, zal de majestueuze kerk kunnen binnenstappen en bewonderen. Ook de zone naast de kerk, waar de appartementen moesten komen, zal toegankelijk zijn voor het publiek.

Supermarkt betaalt restauratie

Of het beschermde kerkgebouw wordt verkocht aan Delhaize of in erfpacht wordt gegeven (en dus eigendom blijft van de stad), is nog niet duidelijk. Er er is wel afgesproken dat Delhaize de restauratie zal betalen. De kostprijs daarvan wordt geschat op 5 tot 6 miljoen euro. Het stadsbestuur belooft in ruil te lobbyen voor erfgoedsubsidies uit Vlaanderen, die tussen 40 en 80 procent van de kosten kunnen dekken. Er was donderdag een ultiem overleg in het stadhuis nodig om tot een akkoord te komen. Vertegenwoordigers van Delhaize zetten de finale plannen uiteen aan het schepencollege, waarna vrijdag officieel groen licht volgde. Let op: het gaat nog steeds om een plan. Er is nog niets finaal beslist. Maar het stadsbestuur zegt nu dat het zich kan vinden in de aangepaste plannen. ‘Wij scharen ons achter dit voorstel’, klinkt het kort bij Sami Souguir (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling. ‘Het voldoet grotendeels aan onze bekommernissen.’

Lange procedure

Een definitief akkoord over de verkoop van de kerk, laat staan een vergunning om eraan te beginnen, is er nog niet. Maandag worden de plannen getoond in een commissie van de Gentse gemeenteraad. Die start om 19 uur en is toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Daarna kan de definitieve goedkeuring volgen op de gemeenteraad van oktober of november, en start een lange procedure om de nodige vergunningen te krijgen. De buurt rond de kerk zal de plannen binnenkort ook te zien krijgen op een nog vast te leggen infomoment.

 

Bron: De Standaard, 5/10/2019