Bijbank van de Nationale Bank van België

Bijbank van de Nationale Bank van België - Antwerpen

Mede door een achtergestelde lening van de Vlaamse Erfgoedkluis krijgt het historische gebouw van de Bijbank van de Nationale Bank van België te Antwerpen een nieuwe bestemming

 

De Bijbank van de Nationale Bank van België (NBB) in Antwerpen ligt aan het driehoekige bouwblok tussen de Frankrijklei, de Bourlastraat en de Mechelsesteenweg. De hoofdingang bevindt zich in de hoek van het gebouw en geeft uit op de Leopoldplaats. Dit monumentale complex vormt door zijn specifieke en centrale ligging aan de Frankrijklei een stedenbouwkundig oriëntatiepunt tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijken die na het slechten van de Spaanse vestingen werden aangelegd.

 

Het bankgebouw werd ontworpen door architect Hendrik Beyaert in een exuberante, eclectische bouwstijl en dateert van 1879. Tot eind 2013 bleef het in gebruik en heeft de Nationale Bank het pand in goede staat onderhouden en de nodige renovaties gedaan.

 

Omwille van kostenbesparingen en wijzigende marktomstandigheden, besliste de NBB echter om een aantal bijkantoren te sluiten en haar diensten te centraliseren in Brussel. De laatste medewerkers zijn eind 2013 uit Antwerpen vertrokken. De Nationale Bank van België heeft het gebouw vervolgens verkocht via een vrijwillige openbare verkoop aan Groep L.

 

De Vlaamse Erfgoedkluis verleent een achtergestelde lening aan Groep L in het kader van de herontwikkeling van de bijbank als kwaliteitskantoren.

 

 

 

Beeldmateriaal: Karel Jespers