“Eindelijk wordt deze stadskanker aangepakt”

voormalige postzegeldrukkerij Het Zegel in Mechelen is gered. Het gebouw op de Vaartdijk staat al 27 jaar te verkommeren, maar midden september kunnen de renovatiewerken dan toch beginnen. De nieuwe eigenaar, een beursgericht bedrijf, gaat er voornamelijk landschapskantoren en een ontspanningsruimte in onderbrengen.

Tot 1993 drukte bpost postzegels in het monumentale negentiende-eeuwse gebouw op de Vaartdijk, een activiteit die later verhuisde naar Mechelen-Zuid. Sindsdien staat het als monument beschermde gebouw leeg en is het uitgegroeid tot een van de laatste grote stadskankers. “Het was hoog tijd voor actie, want het dossier is jarenlang bevroren. We zijn vooral voor de buurt tevreden dat deze stadskanker eindelijk kan worden aangepakt”, stelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsvernieuwing.

Nochtans was er jaren geleden al sprake van een project om van het 9.000 vierkante meter grote gebouw kantoren te maken.
Eigenaar I-Projects beschikte daarvoor zelfs over een bouwvergunning. Door een juridisch conflict met een andere ontwikkelaar op de voormalige Belgacomsite liep dat plan vertraging op. In 2016 leek er licht aan het einde van de tunnel te schijnen. I-Projects begon met de afbraak van een oude elektriciteitscabine en was op zoek naar kandidaat-huurders, maar de grote werkzaamheden bleven uit.

Verkrottingsbelasting

“We hebben de laatste maanden de druk zwaar opgevoerd”, zegt de schepen. “Dat hebben we gedaan bij de eigenaar en recent ook bij de voorzitter van de stuurgroep van het brownfieldconvenant waar wij als stad, de overheid, OVAM en I-projects deel van uitmaken.
Zo'n convenant helpt om moeilijk te ontwikkelen en vervuilde bedrijventerreinen nieuw leven in te blazen. We waren van plan om het convenant op te zeggen, maar vrijdag is dan toch beslist om, gezien de plannen die de nieuwe eigenaar met de site heeft, deze te verlengen voor zes maanden. Er zijn voldoende waarborgen om dit engagement aan te gaan. De voormalige eigenaar riskeerde ook meer dan 1 miljoen euro aan leegstandsbelasting te moeten betalen indien een oplossing zou uitblijven. Dat heeft nu de verkoop en aanvang van de werken bespoedigd. We zijn nu vooral blij voor de buurt”, zegt de schepen.

De precieze plannen kon de schepen nog niet meedelen. “Het compromis is pas getekend. De nieuwe eigenaar is een beursgenoteerd bedrijf waarvan we de naam, op vraag van het bedrijf bij de ondertekening van het compromis, niet mogen bekendmaken. Binnen een tiental dagen wordt begonnen met de restauratie van het dak en de gevel van Het Zegel. De rest volgt later. Op de vier verdiepingen komen kantoren en in de kelder komt een ontspanningsruimte met onder meer een fitness- en een horecazaak. Ondergronds komt een parking met 135 parkeerplaatsen en 189 fietsenstallingen”, besluit een opgeluchte schepen.

BRON: Leo De Nijn; Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas - 5 Sep. 2020