FUTURN EN ODEBRECHT BLAZEN PAPIERFABRIEK NIEUW LEVEN IN

DROGENBOS/SINT-PIETERS-LEEUW – Projectontwikkelaars Futurn en Odebrecht hebben de oude papierfabriek Catala in Drogenbos verworven. Bedoeling is de verlaten site te revitaliseren.

Ruim drie jaar geleden sloot papierfabriek Catala de deuren. Nog eens 83 werknemers verloren hun baan door het faillissement. Het was de zoveelste mokerslag in een lange reeks die het monument in de regio niet overleefde. Sindsdien stond het complex aan de Grote Baan leeg. Daar komt binnen enkele jaren verandering in want projectontwikkelaars Futurn en Odebrecht hebben hun schouders gezet onder de revitalisering van het gebouwencomplex, een directeurswoning en een watertoren inbegrepen.  Futurn is specialist in de reconversie van oude bedrijfsterreinen en -gebouwen naar duurzame industriezones met de modernste noden. Odebrecht is een ontwikkelaar in de residentiële markt met oog voor exclusieve en op maat gemaakte woonprojecten.

Brownfieldconvenant 

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan beschouwt de site Catala als een gemengd regionaal bedrijventerrein. De zone wacht een efficiënte heropdeling, een gerichte afbraak en een heropbouw van een aantrekkelijk nieuw multifunctioneel bedrijvenpark met hier specifiek nog een deel residentieel of horeca. Hiertoe werd een “brownfieldconvenant” afgesloten die het juridisch-administratieve proces faciliteert. Met zo’n convenant worden bovendien heel duidelijke werfafspraken vastgelegd tussen alle actoren en is er onmiddellijke duidelijkheid inzake temporele en procedurele vereisten en verwachtingen. Opnieuw is dit een zeer typisch traject voor Futurn dat al diverse van dergelijke bouwprojecten met succes heeft afgerond.

Impulsen voor de streek

Deze herontwikkeling zal volgens de initiatiefnemers weer impulsen geven aan verdere economische ontwikkelingen voor de streek. Waar eens ontslagen vielen, zullen er weer job opportuniteiten gecreëerd worden. Ook het beleid wil de historische leegstand na het faillissement ombuigen naar een ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. De commercialisering van de site is gepland vanaf eind 2019. Momenteel zit het project in de fase van de vergunningen.

Oude papierfabriek 

De oorsprong van de fabriek dateerde al van 1792 toen Anna Van Haelen de toestemming verkreeg om een watermolencomplex te bouwen op de Zenne. Links werd dit een oliemolen, rechts een graanmolen. In 1803 werd dit een papiermolen. Op vandaag levert deze watermolen groene stroom via Hydrocatala. De papierfabriek kende een aanzienlijke uitbreiding tot het einde in 2015 na een aantal moeilijke jaren.

 

BRON: Alain Trappeniers