Handelsbeurs

Handelsbeurs - Antwerpen

De Handelsbeurs in Antwerpen heeft zijn oorsprong in de 16de eeuw, maar brandde tweemaal af, respectievelijk in 1583 en in 1858. Eind 19de eeuw werd de huidige Handelsbeurs gebouwd op de plaats en de grondvesten van de 16de-eeuwse beurs.

In 1997 verloor het gebouw z’n functie doordat de effectenbeurs van Antwerpen werd overgenomen door die van Brussel. Sindsdien staat het gebouw leeg en te verkommeren.

De nieuwe initiatiefnemers achter Handelsbeurs Antwerpen nv werkten een sterk ondernemingsplan uit te werken waarbij de Handelsbeurs een semipublieke evenementenruimte wordt met in de aanpalende Schippersbeurs een restaurant. In de oude gebouwen van de dienst Bevolking in de Lange Nieuwstraat komt een hotel van de internationale Marriott-keten.

Een nieuwe, rendabele invulling moet voor de nodige middelen zorgen om het noodzakelijke onderhoud en beheer te doen, zodat de toekomst van de Handelsbeurs op lange termijn kan worden veilig gesteld.

De bouwvergunning is afgeleverd. Het bouwproces startte op sinds einde 2015. Het hotel en de Handelsbeurs zullen hun deuren openen begin 2019.

De Vlaamse Erfgoedkluis is mede-aandeelhouder binnen de vennootschap Handelsbeurs Antwerpen nv samen met The Sax bvba, Diepensteyn nv (=holding boven de Palm-groep uit Londerzeel-Steenhuffel), Denys Global nv en het stedelijk ontwikkelingsbedrijf AG Vespa. De Vlaamse Erfgoedkluis stelt in dit kader mee risicokapitaal ter beschikking.

Handelsbeurs Antwerpen nv werkt nauw samen met de exploitanten van de verschillende onderdelen, in casu Q-park, J&M Catering, Borealis Hotel Group en Marriott Hotel Brands evenals met de stad Antwerpen en het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Lees meer over de uitvoering van de werken in het jaarverslag van Denys: https://www.denys.com/assets/uploads/site/DNS_06304_AnnualGlobalReport_8.pdf

Beeldmateriaal: http://www.bertstephani.com/