Markante plekken: achter de gesloten deuren van de Sint-Annakerk in Gent

In de reeks "Markante plekken" gaat fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Sint-Annakerk in Gent.

De geschiedenis van de Sint-Annakerk in Gent gaat meer dan 150 jaar terug. In 1853 legt koning Leopold I de eerste steen van een kerk die de, te klein geworden, oude Sint-Annakerk moet vervangen. Oorspronkelijk krijgt stadsarchitect Lodewijk Roelandt de opdracht om de plannen uit te werken. Hij ontwerpt een eclectische zaalkerk met gietijzeren spanten. Maar Roelandt neemt ontslag na onenigheid over de stabiliteit van de funderingen.

Het project wordt overgenomen door architect Jaques Van Hoecke. Hij werkt een vereenvoudigde versie van Roelandts ontwerp uit. Hoewel de kerk nog niet af is, wordt ze in 1862 ingewijd. De torenspits wordt nooit uitgevoerd. Datzelfde jaar begint Theodoor Canneel aan de immense klus van de volledige kerk binnenin te voorzien van muurschilderingen. Na de dood van Canneel in 1892 worden de schilderingen afgewerkt door Théophile Lybaert.

 

Bron: VRT