Nieuw park verrijst naast Catala-site

Naast de voormalige site van papierfabriek Catala kan je vanaf volgend jaar de resten van een versterkte middeleeuwse burcht bewonderen. De Vlaamse Landmaatschappij zal er een park van 2,5 hectare aanleggen - dat de naam 'Neerdorp' krijgt - en meteen ook het stukje erfgoed in ere herstellen.

Aannemer Heyrman-De Roeck uit Beveren is gisteren begonnen met het kappen van meerdere bomen in de groene woestenij tussen de Gustave Demeurslaan en de oude gebouwen van Catala. "We leggen hier een heel nieuw park aan", toont Raf Nilis van de Vlaamse Landmaatschappij. "In het gebied liggen vijf vijvers - voormalige bezinkingsbekkens van de papierfabriek. Daar zal heel wat slib uit geruimd worden. Er komen ook twee vlonders, waar bezoekers kunnen genieten van het groen en zelfs kunnen vissen. Voorts plannen we hier de aanleg van een wandel- en fietspad."

Even verderop in het park komen dan weer twee ligweides met zitbanken. In een zone aan de kant van de Demeurslaan zal een speeltoren de herinnering aan de geschiedenis levendig houden. Een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, want ooit stond hier een versterkt kasteeltje - ook wel een 'motte' genoemd. "We hebben de funderingen van die motte teruggevonden", zegt Nilis. "Die worden nu wat zichtbaarder gemaakt en wat meer geaccentueerd met onder meer een takkenril. Zo kan je duidelijk zien waar het kasteeltje ooit stond." Later in de geschiedenis werd de motte vervangen door een ander kasteeltje, met een ijskelder in de buurt. Het dak hiervan is al even verdwenen, maar de Vlaamse Landmaatschappij zal dat verhelpen. "Het doel is om er een vleermuizenkelder van te maken", zegt Nilis. "Met de nabijheid van het water is de donkere kelder daar een ideale plek voor."

Nog een blikvanger wordt het oude locomotievengebouw, dat bij de papierfabriek hoorde. "Dat gaan we opknappen - het wandelpad zal zelfs doorheen dat gebouw aangelegd worden", klinkt het. "We kunnen er dan ook met behulp van informatiepanelen de geschiedenis van de hele site tonen."

 

Vervuiling aanpakken

In totaal kosten de werken 712.000 euro - veel geld voor de aanleg van een park in wat nu al een groene zone is. "Maar het slib dat geruimd moet worden, is erg vervuild", weet Nilis. "Het oogt hier allemaal wel heel groen, maar door de papiernijverheid van de voorbije eeuwen, moet al die vervuiling natuurlijk wel eerst aangepakt worden." De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) blijft eigenaar van het park en draagt 250.000 euro bij. De Vlaamse overheid neemt 420.000 euro voor haar rekening, en Beersel past nog eens 98.000 euro bij. Intussen werden er ook al werken uitgevoerd aan de Molenbeek, die langs het nieuwe park en de oude fabrieksgebouwen stroomt. De rivier meandert er opnieuw en kan dienst doen als bufferbekken bij zware regenbuien. De oude gebouwen zijn intussen ook al verkocht, en er worden plannen opgemaakt voor nieuwe bedrijvigheid.

 

BART KERCKHOVEN